Az orosházi búzacsíramálé olyan helyi kuriózum, amely máshol ilyen formában nem található meg. Búzacsíra, víz és liszt összedagasztásával, sütéssel készül. Jellegzetes ízű édesség, mivel a sütés hatására a keményítő cukorrá alakul át, így cukor hozzáadása nélkül is édes.
A búzacsíra vitaminokat (A, B1, B6, B12, E, K) és ásványi anyagokat (vas, kalcium, jód, szelén, foszfor, króm, magnézium, cink, nátrium) tartalmaz, rákellenes kutatásokban is felhasználták.
A csíramálé készítése nálunk hagyomány, de mint egészséges reformédesség is megállja a helyét. Jellemzői: cukor nélkül és aljatésztával készül, kemény, ropogós széllel sült, 1-2 nap állás után mézszínű és állagú édes levet enged.
Ezt a helyi gasztronómiai érdekességet a hagyományőrzők is felkarolták, és rendezvényeken, fesztiválokon képviselik Orosházát. A Békés Megyei Értéktár eleme.
© 2021. Minden jog fenntartva! | Webdesign: Oros-Projekt Kft.