Orosházi búzacsíramálé

MEGOSZTÁS

Facebook
Email
Telegram
Twitter
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn
Skype
Reddit
Nyomtatás

A HÓNAP ÉRTÉKE

Orosházi libamáj,
orosházi kacsamáj
Ez az édesség helyi kuriózum, amely máshol ilyen formában nem található meg. Búzacsíra, víz és liszt összedagasztásával, sütéssel készül. Készítése nálunk hagyomány, de mint egészséges reformédesség is megállja a helyét. A Békés Megyei Értéktár eleme.

Az orosházi búzacsíramálé olyan helyi kuriózum, amely máshol ilyen formában nem található meg. Búzacsíra, víz és liszt összedagasztásával, sütéssel készül. Jellegzetes ízű édesség, mivel a sütés hatására a keményítő cukorrá alakul át, így cukor hozzáadása nélkül is édes.

A búzacsíra vitaminokat (A, B1, B6, B12, E, K) és ásványi anyagokat (vas, kalcium, jód, szelén, foszfor, króm, magnézium, cink, nátrium) tartalmaz, rákellenes kutatásokban is felhasználták.

A csíramálé készítése nálunk hagyomány, de mint egészséges reformédesség is megállja a helyét. Jellemzői: cukor nélkül és aljatésztával készül, kemény, ropogós széllel sült, 1-2 nap állás után mézszínű és állagú édes levet enged.

Ezt a helyi gasztronómiai érdekességet a hagyományőrzők is felkarolták, és rendezvényeken, fesztiválokon képviselik Orosházát. A Békés Megyei Értéktár eleme.