Orosházi lakodalmas kulcsos kalács

MEGOSZTÁS

Facebook
Email
Telegram
Twitter
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn
Skype
Reddit
Nyomtatás

A HÓNAP ÉRTÉKE

Orosházi libamáj,
orosházi kacsamáj
A kalácsokat az ünnepi alkalmakkor kenyér helyettesítésére sütötték, mint különlegességet. Orosházán ma is sütik és kínálják, nemcsak lakodalmak, hanem ünnepek alkalmával is készítik.

Az Orosházi lakodalmas kulcsos kalácsot búzalisztből kovászolás, kelesztés, dagasztás, darabolás, sodrás, fonás műveletekkel készítik. A zombai telepesek hozták magukkal és őrizték meg.

A kalácsokat az ünnepi alkalmakkor kenyér helyettesítésére sütötték, mint különlegességet, így válhatott a lakodalmak egyik meghatározó szimbólumává. Orosházán ma is sütik és kínálják, nemcsak lakodalmak, hanem ünnepek alkalmával is készítik, fogyasztják.

A kulcsos kalács különleges külső megjelenésénél és díszítettségénél fogva alkalmas arra, hogy emelje a lakodalom fényét, hangsúlyozza az esemény rendkívüliségét, az összetartozást. Formája sokak szerint szimbolikus erővel is rendelkezik. A középen elhelyezkedő kör az ifiú párt, a körülötte található kör a család többi tagját, kifelé haladva a külső körök a rokonságot szimbolizálták.

Napjainkban is azonos módon készül, mint két évszázaddal ezelőtt.