Az Orosházi lakodalmas kulcsos kalácsot búzalisztből kovászolás, kelesztés, dagasztás, darabolás, sodrás, fonás műveletekkel készítik. A zombai telepesek hozták magukkal és őrizték meg.
A kalácsokat az ünnepi alkalmakkor kenyér helyettesítésére sütötték, mint különlegességet, így válhatott a lakodalmak egyik meghatározó szimbólumává. Orosházán ma is sütik és kínálják, nemcsak lakodalmak, hanem ünnepek alkalmával is készítik, fogyasztják.
A kulcsos kalács különleges külső megjelenésénél és díszítettségénél fogva alkalmas arra, hogy emelje a lakodalom fényét, hangsúlyozza az esemény rendkívüliségét, az összetartozást. Formája sokak szerint szimbolikus erővel is rendelkezik. A középen elhelyezkedő kör az ifiú párt, a körülötte található kör a család többi tagját, kifelé haladva a külső körök a rokonságot szimbolizálták.
Napjainkban is azonos módon készül, mint két évszázaddal ezelőtt.
© 2021. Minden jog fenntartva! | Webdesign: Oros-Projekt Kft.