Kossuth Lajos szobra

Békés megye első Kossuth-szobrát 1904. szeptember 18-án állították fel. A részben közadakozásból létesült, 2 méter magas, teljes alakos, álló bronzszobor Horvay János alkotása. Kossuth jobb kezével előre mutat, bal kezében pedig kardot fog.

MEGOSZTÁS

Facebook
Email
Telegram
Twitter
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn
Skype
Reddit
Nyomtatás

A HÓNAP ÉRTÉKE

Orosházi libamáj,
orosházi kacsamáj

A Kossuth-szobor városunk egyik jelképe, és legismertebb szobra. Megyénkben ez volt az első, melyet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ikonikus alakja tiszteletére állítottak, 1904. szeptember 18-án. Horvay János alkotása, a szobor bronzból készült, két méter magas. Három méteres talapzaton áll, mely nagypátyi mészkőből készült, négy oldalát Kossuth életét és temetését bemutató relief díszíti. A talapzatot Fischer János és fia cége készítette.

A Kossuth-szobor története

Békés megye első Kossuth-szobrát 1904. szeptember 18-án állították fel. A részben közadakozásból létesült, 2 méter magas, teljes alakos, álló bronzszobor Horvay János alkotása. Kossuth jobb kezével előre mutat, bal kezében pedig kardot fog. A 3 méter magas nagypátyi mészkőből készült talapzatot Fischer János és fia cég készítette, négy oldalát Kossuth életét és temetését bemutató relief díszíti.

A relief témái a következők:

  1. A szószéken beszélő Kossuth
  2. A bevonuló katonák búcsúja
  3. A honvédek ágyúrohama
  4. Veres József orosházi lelkész megáldja Kossuth hamvait a ravatalon
    Eredetileg Szabópiac téren, arccal Arad felé fordítva, az Erzsébet királynő utcával szemben állítottak fel (a mai helyéhez nagyon közel). A katolikus templom építésének befejezését követően azonban új helyet kellett keresni neki, így 1924. november 1-én átszállították a régi Alföld Szálloda melletti kis térre, a mai főtérre. 2002-ben Rajki László szobrászművész restaurálta. 2011-ben, a főtér építésekor eltávolították a térről, egy raktárba helyezték, Bánfi Gábor restaurálta, a talapzatot teljesen újjáépítették. Visszahelyezték eredeti helyére, és 2012. október 6-án az aradi vértanúkra is emlékezve avatták fel a szobrot. Kossuth ismét Arad felé mutat, jelezve, hogy az aradi tizenhármak és a szabadságharcban elesettek áldozata nem volt hiábavaló.

Kossuth Lajos orosházi kapcsolata

Kossuth Lajos orosházi vonatkozásai körül számos legenda kering a köztudatban. 1949-ben emléktáblát helyeztek el a Thék Endre utca 13. számú ház oldalán, miszerint 1849-ben egy éjszakát ott töltött Kossuth Lajos. Ennek azonban semmi valóságalapja nincs.

Kossuth fiai és felesége viszont valóban jártak településünkön. Fiai 1849 júliusában Debrecenből Szegedre tartottak apjukhoz, útközben egy éjszakát Orosházán töltöttek. Feleségét, Meszlényi Teréziát pedig a világosi fegyverletétel után Supkégel Mózes asztalos bújtatta egy ideig a mai középső tízemeletes helyén állt házában. Erre emléktábla hívja fel a figyelmet a tízemeletes ház oldalán.

Kossuth Lajost 1889-ben Orosháza Díszpolgárává választották.

Kossuth halálakor Orosházáról küldöttség utazott ki Turinba, halálának helyszínére. A részvétnyilvánítások után a turini (torinói) valdensek templomában Magyarország nevében Veres József országgyűlési képviselő, orosházi evangélikus lelkész mondott nagyhatású beszédet Kossuth koporsója felett, s ő indította el a gyászmenetet Budapestre. A Kerepesi úti temetőben megrendezett temetésen is sok orosházi részt vett, Veres József fejezte ki részvétét a település nevében a család felé.